Stoofvlees met geklaarde boter

Veel mensen doen het tegenwoordig: boter klaren. Je hebt er slechts één pakje roomboter uit de supermarkt, een fornuis, een pan en een beetje geduld voor nodig. Het is een gemakkelijk proces waarbij je van normale roomboter geklaarde boter maakt. In feite is het eindproduct puur vet. En met dit pure vet kun je de heerlijkste dingen maken. Zo ook stoofvlees! We nemen je mee in de wereld van boter klaren en laten je kennismaken met een heerlijk gerecht waar je jouw geklaarde boter direct voor kunt gebruiken.

Boter klaren en gebruiken voor stoofvlees

Een lekker stukje vlees vergt een goede voorbereiding en het gebruik van de juiste ingrediënten die de smaak versterken. Om je stoofvlees extra bijzonder te maken, kun je bijvoorbeeld boter klaren. Door boter te klaren maak je het vrij van melkproducten, waardoor alleen het vet uit roomboter achterblijft. Dit pure vet kun je gebruiken om je stoofvlees heerlijk smeuïg te maken of om heerlijke orzo met kip te bereiden; het voegt echt iets toe aan de totale smaakbeleving. Een ander voordeel van geklaarde boter is het feit dat de lactose van de boter wordt onttrokken. Daardoor kun je het langer bewaren en is het geschikt om te eten voor mensen met lactose-intolerantie.

Maar hoe klaar je boter? De truc is om een blok pure roomboter zeer langzaam te verhitten in een pannetje. Geduld is hierbij een schone zaak. Verhit je de boter te snel? Dan gaat het mis. Door langzaam te verhitten geef je de melkproducten die in de roomboter zitten de kans om af te scheiden van het vet. Als je dit goed doet dan zullen de melkproducten blijven drijven op het vet en kun je het er makkelijk uit scheppen. Zo zul je alleen geel vet overhouden en dit pure vet kun je vervolgens gebruiken tijdens het koken. Je kunt het natuurlijk ook bewaren door het in vershoudfolie te gieten of in een vormpje. Vervolgens kun je het invriezen en gebruiken op een later moment wanneer jij het nodig hebt.

Orzo met kip of stoofvlees

In Griekenland eet men veel orzo in combinatie met kip. Vraag het je lokale Griek maar eens! Hij of zij zal bevestigen dat orzo met kip écht een Griekse klassieker is. Bezoek je wel eens de Griekse eilanden? Dan ben je het vást ook al eens tegengekomen op de menukaart. De structuur van orzo doet je snel denken aan rijst, maar niets is minder waar. Orzo behoort namelijk tot de pasta’s van deze wereld. En het is te combineren met méér dan alleen kip.

De combinatie van orzo met stoofvlees is bijvoorbeeld verrukkelijk. Het stoofvlees dat je enkele uren hebt laten garen, zorgt voor een malse sensatie wanneer je het combineert met zachtgekookte orzo. Ben je van plan een gerecht met orzo en stoofvlees te bereiden? Dan is onze tip om de orzo niet langer dan 15 minuten te koken om slappe pasta te voorkomen. Niemand zit te wachten op sompige pasta die aan je tanden blijft kleven. In plaats daarvan wil je je pasta ‘al dente’ serveren, oftewel beetgaar. Houd daar dus goed rekening mee tijdens de bereiding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *